Prosim počakaj...

Izdelek

{{var product.name}}

je bil dodan v košarico.

Nadaljuj z nakupom ali Na blagajno
Nadaljuj z nakupom
My Cart
0
0,00 €

V nakupovalni košarici nimaš nobenega izdelka. :-(

Barvne blazinice za začetnike (in tiste že bolj izkušene)

Se včasih počutiš, kot da je na tržišču malo morje barvnih blazinic, vsak zagovarja svoje in na koncu ne veš več, za katere se odločiti in katere ti bodo bolje služile?

Poznam ta občutek. Tudi jaz sem bila tu... V vsej tej zmedi... Dokler nisem posvetila konkretno število ur v raziskovanje in učenje o barvnih blazinicah...

Še vedno se zelo jasno spomnim, kako z navdušenjem sem si kupila svoje prve Distresse, komaj zdržala uro vožnje do doma, da jih lahko končno tudi jaz preiskusim... In potem veliiiiiiiiik ŠOK! Pa saj te blazinice so čisto zanič. Odtiski so čisto spackani... In ko sem jih je hotela postaviti v kot, sem se usedla za računalnik (9 let nazaj je bil youtube na telefonu totalno neobičajen - če je sploh že obstajal :)) in začela z raziskovanjem.

In bolj sem raziskovala, bolj sem se zaljubila vanje. Pa ne samo v Distress blazinice. V vse barvne blazinice. In še posebno v barve... Saj veš, nikoli ni pravega odtenka, vedno je kakšen pretemen, ali presvetel, ali pa mi ni všeč podton, saj ne paše 100% na drugo barvno blazinico... No pa saj mislim, da ti je to precej znano, kajne :)

Kmalu sem se naučila, da obstaja več vrst barvnih blazinic in vsaka je po svoje čudovita in ima svoje prednosti in slabosti. Tako obstajajo 4 osnovni tipi barvnih blazinic:

  • "dye" blazinice
  • pigmentne blazinice
  • hibridne blazinice
  • embosing blazinice


Ker so razlike med njimi precej očitne, dajmo pogledat vsak tip blazinic posebej. Začnimo kar z

"DYE" blazinicami

To so blazinice, pri katerih je barvilo ponavadi shranjeno v penico iz filca, ki je trša in tako z njo nastane manj packanja pri mazanju štampiljke, kot pri penastih blazinicah. "Dye" blazinice so prosojne, kar pomeni, da se spodnja barva vidi skozi, oz. da spodnja barva vpliva na sam odtenek ali celo barvo odtiska. Se zelo hitro sušijo, saj se v papir vpijejo, zato je tudi pomembno, da ima papir čim bolj gladko strukturo, če želimo dobiti lepe odtiske.

Najlepše do izraza pridejo na belem papirju, na temnejših pa se jih praktično ne vidi.

Z njimi se ponavadi zelo lepo senči s posebnimi aplikatorji s penco ali pa posebnimi čopiči za senčenje. In kot sem že prej povedala, ker so prosojne, lahko pri pravi izbiri barv, s senčenjem dobimo res čudovite mojstrovine (in pogosto tudi nove barve).

Če so na vodni osnovi, se z njimi lahko tudi zelo lepo pobarva odtiske s pomočjo čopiča in vode, ali po domače v akvarelni tehniki.

Shranjuje se jih ponavadi kar normalno, obrnjene v pravilni položaj, tako da pokrovček gleda gor.

Med "dye" blazinice spadajo tudi Distress blazinice, ki pa so prav posebne. Njihova posebnost je predvsem v tem, da reagirajo z vodo, tudi ko so že suhe, rabijo eno mičkeno dlje časa, da se dobro posušijo in pa ne obnesejo se najbolje pri odtiskovanju, saj so namenjene predvsem drugim tehnikam. O njih bi lahko pisala še in še, a bom to raje naredila svojo blog objavo. Do takrat, pa si lahko pogledaš delavnico, ki sem jo posnela nekaj let nazaj in sem sigurna, da ti bo koristila pri njihovem spoznavanju.

Delavnico o Distress blazinicah si lahko pogledaš s klikom tule.


PIGMENTNE blazinice

So precej drugačne od "dye" blazinic. So neprosojne in se zato ponavadi zelo dobro obnesejo na temnejših papirjih, kjer so odtiski narejeni z njimi vidni. Ponavadi so barvila shranjena na penasto gobico, zato moramo biti pri nanašanju na štampiljko malce bolj nežni, saj lahko drugače nastane cela packarija oz. je štampiljka cela namočena (tudi tisti del, ki ga nočemo).

So precej bolj goste od "dye" blazinic in se v papir skoraj ne vpijejo, ampak se na njemu posušijo. Zato traja tudi malce dlje, da se dodobra posušijo. Kar pa je super lastnost, saj lahko z njimi tudi toplotno embosiramo in tako ne potrebujemo cele gore barvnih embosing prahcev. Samo pigmentne barvne blazinice in prozoren embosing prah.

Ponavadi so lepe kremaste in se z njimi da tudi lepo senčiti. Najlažje se senči z njimi s posebnimi čopiči, a z malce vaje in lahko roko, se super pri senčenju obnesejo tudi s posebnimi aplikatorji s penco.

Njihovo shranjevanje je različno od proizvajalca do proizvajalca, a povečini se jih lahko shranjuje normalno, tako da pokrovček gleda navzgor.

V kategorijo pigmentnih blazinic spadajo tudi Delicata blazinice, ki so prav posebne in po mojem mnenju najboljše metalne blazinice, saj njihovo barvilo vsebuje res zelo drobne bleščice (shimmer), ki da čudovit lesk odtiskom. Tako da če iščeš res lepo zlato, srebrno ali rose gold blazinico, potem so Delicata blazinice prava izbira.

Poleg njih pa sem spadajo tudi Distress Oxide blazinice, ki imajo skoraj enake skoraj vse lastnosti kot distress blazinice, le da pri mešanju z vodo dobijo srebrnkast sijaj in pa seveda so neprosojne in je odtiskovanje z njimi veliko veliko lepše kot z navadnimi blazinicami.


HIBRIDNE blazinice

Kot lahko sklepaš že iz imena, boš lahko hitro ugotovila, da so to mešanica (hibrid) med pigmentnimi in "dye" blazinicami in tudi njihove lastnosti so tako mešanica zgornjih dveh. Hibridne blazinice so prosojne in se počasi vpijejo v papir. Z njimi se da zelo lepo senčiti, niso pa najbolj primerne za barvanje z akvarelno tehniko.

Uporabljamo jih lahko tudi v kombinaciji z alkoholnimi markerji, kar pomeni, da lahko odtiske, katere smo odtisnili s hibridno blazinico pobarvamo z alkoholnimi markerji. Imajo pa še eno posebno lastnost in to je, da lahko te iste odtiske barvamo tudi z akvarelno tehniko. Katera nam je ljubša.

Za odtiskovanje so čudovite in se barva, ko se dokončno vpije v papir zelo lepo enakomerno razporedi po papirju, da pride lepa enakomerna, čeprav na začetku morda ne izgleda čisto tako.


EMBOSING blazinice

To pa so res prav posebne blazinice, katere so bile prvotno namenjene embosiranju odtiskov. To so zelo lepljive blazinice, katerih odtiski ostanejo kar nekaj časa prav tako lepljivi, da se nanje lahko potem prime embosing prah. Ki pa ga je potrebno potem še stopiti z grelno napravo, da se dodobra prime na papir. Če ga ne bomo segreli, bo lepljivost popustila takoj, ko se blazinica oz. odtisek posuši.

Odlično se obnesejo tudi ko želimo na enobarvni papir odtisniti kakšen vzorček v isti barvi, le da je drugi odtenek (ponavadi temnejši). Štampiljko preprosto odtisnemo na enobarvni papir z embosing blazinico in pustimo, da se dobro posuši. In ostal nam bo tak, zelo nežno viden odtisek.

Na tržišču je veliko embosing blazinic in meni je najljubša Versamark blazinica, ki je res zelo lepljiva in tudi suši se zelo počasi, kar da veliko maneverskega prostora pri embosiranju. (po domače, da ni potebno hiteti).


Med vsemi temi blazinicami pa velja omeniti še dve blazinici, ki sta prav specifično. Prvo, se veliko oz. lahko bi rekla tudi največ uporablja. To je črna blazinica. Ni je čez dobro črno blazinico. Meni najljubša je hibridna blazinica MFT Extreme black (super pa se obnese tudi njena sestrica Licorice).

Poleg dobre črne blazinice pa vedno prav pride imeti pri roki tudi dobro belo blazinico. Te so zelo specifične in je težko najti tako res lepo belo, ki je dovolj pigmentirana, da se lepo vidi na temni podlagi. Moram priznati, da še nisem našla blazinice, ki bi se lepo videla na svetli podlagi, a na temni jih je pa kar nekaj dobrih. Meni trenutno najljubša je od LF Yeti.

Če v kaj, se splača investirati v tri blazinice in sicer dobro črno, belo in embosing blazinico.

In predno rečem adijo, naj na hitro povem še nekaj o vsak dan bolj popularnem večplastnem odtiskovanju. Prav v tem primeru, nam bo kar nekaj živčkov požrlo iskanje pravega odtenka, ali bolje rečeno 2-6 pravih odtenkov iste barvne skupine, ki se bodo med seboj lepo prelivale in naredile čudovite sence na štampiljkah (najbolj popularne so trenutno rožice).

To težavo so najbolje rešili pri Altenew, saj so pripravili kombinacije barv oz odtenkov istih barv, ki med seboj izredno lepo pašejo in so v 4-6ih niansah, od svetlejših do temnejših tonov.

Takolele... Jaz upam, da si izvedela kaj novega in da ti bo nakup blazinic šel sedaj kaj lažje od rok. Če v tvoji zbirki manjka kakšna barvna niansa, pa je danes pravi čas, da si jo privoščiš, saj sem ti samo do nedelje, 12.5.2019, pripravila prav posebne cene :) Preveri jih s klikom tule :)

Imej čudovit, zabaven in ustvarjalen dan še naprej! Veliiiiiiiiiiiik objem in koš poljubčkov! Xoxo

Komentiraj

* obvezna polja

« Nazaj